ششمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا در روزهای 3 و 4 بهمن ماه 1396، در مرکز همایش‌های صدا و سیما و به صورت مشترک توسط شرکت کنترل کیفیت هوا (شهرداری تهران)، دانشگاه صنعتی شریف و انجمن علمی هوای پاک ایران برگزار می‌شود.

ما در کلان‌شهرهای ایران در فضای جدید با پدیده شوم آلودگی هوا مواجه هستیم. بجز تهران که به لطف تعاملات علمی ایجاد شده در همایش‌های پیشین،  اطلاعات دقیقی از کم و کیف و منابع آلاینده خود دارد، سایر کلان‌شهرها در دانستن جزئیات آلودگی هوا و دسترسی به ابزارهای مدیریتی علمی مورد نیاز با مشکلاتی مواجه هستند. دولت جدیدی آغاز به کار نموده است و ترکیب شوراهای اسلامی شهرها و شهرداران تغییر یافته است. توسعه فن‌آوری‌های پاک مانند حمل و نقل برقی یا فیلترهای صنعتی در سال‌های اخیر در دنیا رشد چشمگیری داشته است. تقلب خودروسازان برتر دنیا در گزارش میزان آلایندگی واقعی، فضای جدیدی از بی‌اعتمادی و ورود نهادهای نظارتی را به عرصه آلایندگی ناشی از منابع  متحرک باز نموده است. توسعه شبکه‌های اجتماعی و مفهوم شهروند خبرنگار هموطنان را با انبوهی از اطلاعات درست و نادرست در زمینه آلودگی هوا مواجه کرده است. در این فضای کاری جدید، ششمین کنفرانس ملی آلودگی هوا کشور زمینه را برای به روزرسانی دانش همکاران و متخصصان و اطلاع یافتن از آخرین تحولات گوناگون فراهم می‌کند، سؤال اساسی این همایش در دوره ششم بر نحوه آگاهی بخشی مردم و ارتباط واقعی شاخص آلودگی هوا و نحوه محاسبه آن با سلامت آن‌ها متمرکز شده است.

همایش ششم مجموعه‌ای از برنامه‌های متنوع را شامل می‌شود که می‌تواند مورد استفاده دانش‌جویان تحصیلات تکمیلی، اساتید، متخصصان، پژوهشگران، صنعتگران عرصه آلودگی و کنترل آن، خودروسازان و مهمتر از همه دستگاه‌های نظارتی، تصمیم‌ساز و سیاست‌گزار کشور قرار گیرد.

علاوه بر ارایه آخرین یافته‌های محققین در زمینه آلودگی هوا و صدا در قالب ارایه مقالات، کارگاه‌های آموزشی متنوع و تخصصی، رویداد مهم کلان‌شهرهای درگیر آلودگی هوا با شرکت شهرهای پاریس، برلین، میلان، روتردام، رویداد انجمن فیلترسازان اروپایی برای حذف دود دیزل از ناوگان شهری و رویداد سازمان همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایکا) در خصوص معرفی پروژه‌ 4 ساله‌ای که از پاییز 1396 توسط جایکا در تهران و برای کمک به حل معضل آلودگی هوا شروع شده است، از مهمترین برنامه‌های همایش ششم است. در این همایش بالغ بر بیست کارشناس برجسته جهانی از کشورهای ژاپن، آلمان، هلند، فرانسه، سوئیس و ایتالیا به ارایه تجربیات ارزنده خود در زمینه کاهش آلودگی هوا و در رویدادهای متنوع همایش می‌پردازند.

نتیجه ارزنده برگزاری پنج همایش قبلی توسعه ابزارهای علمی مورد نیاز برای فهم دقیق آلودگی هوا در تهران و تأکید بر ادامه برنامه‌های کاهش آلودگی هوا بوده است. ایده‌های پروژه‌ها و اقدامات علمی مشترکی چون منشأیابی ذرات معلق تهران، مطالعات اپیدمیولوژیک BTEX تهران، پویش نمونه‌برداری غیر فعال در 180 نقطه تهران، ایجاد اولین شبکه پایش کربن سیاه در تهران، تولید مدل‌های ریاضی فهرست انتشار و مدل پیش‌بینی آلودگی هوای تهران همچنین ایجاد اولین منطقه کم انتشار کشور (LEZ) در تهران و پروژه‌های فیلتر دوده، موتورسیکلت برقی، تاکسی‌های هیبریدی و ... همگی از همایش‌های پیشین آلودگی هوا شکل گرفتند.

همایش ششم نقطه عطفی برای شروع فعالیت‌های مشابه در سایر کلان‌شهرهای درگیر مسأله آلودگی هوا در کشور است. تنوع برنامه‌ها و امکان تعامل مستقیم با کارشناسان داخلی و خارجی فرصتی منحصر بفرد را در اختیار فعالان این عرصه قرار می‌دهد. باشد که با حضور و همراهی گرم‌تان، از فرصت ایجاد شده حداکثر بهره را ببریم.

 

 

                                                                                                                        وحید حسینی

                                                                                                                           پاییز 1396

                                                                                                                          دبیر همایش